Metode de nadire. Cand ne apucam de pescuit,nadirea este unul din factorii care asigura reusita unei partide.Nada trebuie sa fie irezistibila pentru peste,calitatea este importanta,nu cantitatea. Nada trebuie sa fie deosebita ca aspect,gust,culoare.Nu trebuie sa te zgarciesti,dar nici in exces.Trebuie avut in vedere:
- durata partidei
- ce pesti vizati
- nada folosita si cantittatea pe care doriti sa o folositi
- compozitia nadei - nada poate fi compusa din: seminte, pasturi, bulgari, boiles-uri
- ce posibiitati de nadire aveti in locul ales
- sculele de care dispuneti
- nadirea innainte de lansare sau dupa lansare
1.Nadirea cu ajutorul lansetei-cea mai simpla metoda si cea mai cunoscuta,fie ca folosin naditorul (feeder)-sa fie de culoare inchisa,sa nu sperie pestii,saculet solubil-are avantajul ca in interiorul lui,pe langa nada se poate pune si montura,sau fir solubil in cazul boabelor.Mai se foloseste cupa de nadit,dar nu intru in detalii.
2.Nadirea cu ajutorul barcii-cea mai simpla,se poate duce o cantitate mare de nada,este precisa-prin marcarea locului,se poate nadi cu o zi sau cu cateva ore innainte.
3.Nadirea cu barcuta telegidata-metoda moderna,precisa,poate transporta si firul cu monturile,dar are dezavantajul ca este destul de scumpa.
4.Nadirea cu prastia-o prastie cu cracan,obisnuita,poate arunca nada la distante apreciabile,iar ca dezavantaj-se rupe repede.
5.Nadirea cu lopata-are o forma de lopatica asemenea unei linguri cu o coada . Este utilizata in aruncarea in special a bulgarilor de nada,este o metoda obositoare,necesita antrenament.
6.Catapulta-varianta mai mare a prastiei,are piciare postate pe pamant si poate arunca cantitati impresionante.
7.Cobra - Este o teava din aluminiu sau PVC de pana la 1 metru lungime, de cele mai multe ori curbata. Cu aceasta teava si cu putin antrenament poti arunca boiliesuri la peste 100 metri distanta. Se fabrica in dimensiuni diferite in functie de distanta la care doriti sa aruncati si de diametrul boillie-surilor.Innainte de aruncare se umezeste la interior pentru o mai buna alunecare.
8.Saculetul solubil - este cel mai interesant mod de nadire deoarece impreuna cu nada (pasta, boiliesuri, boabe, momeli animale) se introduce in saculet si montura cu carlig reducand astfel riscul incurcarii cu linia sau plumbul. Atentie la greutatea la care ajungeti cu nada + montura!!!
Va recomand saculetul solubil (din plasa) de la Korda.
Va recomand saculetul solubil (din plasa) de la Korda.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu