Retete Pescaresti
Crap cu legume
2 porţii - 30 minute | 2 bucăţi file de crap | 150ml ulei | 1 morcov | 1 rădăcină | păstârnac | 1 ardei gras roşu | 1 ceapă | 1 leg. pătrunjel | 1 linguriţă rasă | coriandru măcinat | 1 lămâie | ± sare, piper

Puneţi legumele astfel tăiate într-o tigaie în uleiul încins. Căliţi-le la foc potrivit 5-6 minute amestecându-le prin răsturnare iar la final puneţi coriandrul şi pătrunjelul tocat mărunt. Potriviţi de sare şi piper şi stropiţi legumele cu zeamă de lămâie.
Hering cu fasole grasa si usturoi
2 porţii - 30 minute | 2 heringi medii | 300g fasole grasă | 3 căţei de usturoi | 150ml ulei | 1 lămâie | ± sare, piper

La final, adăugaţi usturoiul tocat mărunt împreună cu pătrunjelul şi potriviţi de sare şi piper. Serviţi peştele cald, stropit cu zeamă de lămâie cu garnitură de fasole grasă.
Sprot pane
2 porţii - 40 minute | 400g sprot | 100g făină | 100g pesmet | 2 ouă | 50g parmezan | 1 linguriţă boia de ardei | 300ml ulei | 1 lămâie | ± sare, piper

Rulada de somon si spanac
6 porţii - 70 minute | 400g filé de somon proaspăt | 1,2kg spanac verde | 200g cremă de brånză Mascarpone | 1 leg. ceapă verde | 2 oua | 4 linguri pesmet | 50ml ulei | 1 lămåie | 7-8 frunze de busuioc | ± sare, piper

Întinde compoziţia obţinută într-un strat uniform de circa 5-6mm, într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Pune tava în cuptorul încins şi coace blatul ruladei la foc potrivit circa 20 de minute, apoi scoate-i şi lasă-l să se răcească. Amestecă bine crema de brånză cu 2 linguriţe de coajă de lămåie dată pe răzătoarea mică şi adaugă busuiocul tocat mărunt. Poriveşte de sare şi piper şi omogenizează bine compoziţia, apoi întinde-o uniform pe blatul de spanac. Deasupra stratului de brånză pune fileurile de somon stropite cu zeamă de lămåie şi presărate cu sare şi piper. Rulează blatul şi pune rulada obţinută într-o tavă mai înaltă unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet. Coace rulada în cuptor la foc mic, circa 40 de minute, după care las-o puţin să se răcească înainte de a o tăia în felii.
File de cod cu telemea si ardei gras
4 porţii – 30 minute | 4 fileuri de cod | 200g telemea de oi | 2 ardei graşi roşii | 200g măsline | 100ml ulei | 1 leg. pătrunjel | 1 lămåie | ± sare, piper

Potriveşte de sare şi piper, acoperă tigaia şi lasă să fiarbă la foc mic 2-3 minute. Pune apoi telemeaua tăiată în beţişoare, amestecă încet pentru a nu sfăråma brånza, acoperă tigaia, opreşte focul şi lasă 5 minute înainte de a servi. Serveşte fileul de cod cald cu cele din tigaie ca garnitură şi ornează cu pătrunjel şi feliuţe de lămåie.
File de salau cu vinete
4 bucăţi file de şalău | 100ml ulei | 2 vinete | 300g roşii mici (chery) | ± sare, piper

În grăsimea rămasă pune feliile de vinete şi roşiile întregi. Prăjeşte vinetele cåte 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mic, iar roşiile întoarce-le, astfel încåt să se rumenească pe toate părţile. Pune peştele în tigaie peste vinete şi roşii, adaugă o ceşcuţă cu apă fierbinte, potriveşte de sare şi piper, acoperă tigaia şi mai lasă 2-3 minute la foc mic. Serveşte fileul de şalău pe un pat de felii de vinete, cu roşii şi cu sosul din tigaie.
Somon la grătar cu broccoli, grepfrut si migdale prajite, pigmentat cu sos caramel
2 porţii - 30 minute
400g somon • 8 bucheţele de broccoli • 1 grepfrut roşu • 150g migdale • salată verde • ± sare • SOS CARAMEL: 1 pahar oţet din vin roşu • 2 pahare zahăr • 100g unt • ± sare, piper
400g somon • 8 bucheţele de broccoli • 1 grepfrut roşu • 150g migdale • salată verde • ± sare • SOS CARAMEL: 1 pahar oţet din vin roşu • 2 pahare zahăr • 100g unt • ± sare, piper
Somonul se coace pe grătar până se rumeneşte şi se frăgezeşte (circa 15 minute), apoi se aşază pe farfuria ornată cu foi de salată verde. Bucheţelele de broccoli se opăresc în apă clocotită şi se alătură peştelui. Migdalele se perpelesc în ulei încins ca să capete fierbinţeală şi luciu, iar grepfrut-ul se curăţă de coajă şi de pieliţa albă.
Se aşază toate drept garnitură la somon. Ingredientele pentru sos se amestecă pe foc până se obţine o pastă închegată. Apoi aceasta se toarnă fierbinte şi peste peşte, şi peste garnitur
Rulouri de stavrizi a la Russe
12 stavrizi mici (circa 150g/bucata) • 500g cartofi • 150g mazăre • 100g morcovi • 1 ceapă potrivită • 100ml ulei • 4 linguri zeamă de lămâie • 1 linguriţă muştar • 2 ouă • 4 castraveciori muraţi • 1 leg. pătrunjel • 2 foi de dafin • sare, piper

Fierbe rulourile la foc mic, circa 10 minute, apoi scoate-le cu o spumieră, scurge-le bine de apă şi lasă-le să se răcească. Curăţă cartofii şi morcovii, spală-i şi taie-i în cubuleţe, apoi fierbe-i în apă cu sare circa 20 de minute, împreună cu mazărea. Între timp, din gălbenuşul unui ou fiert şi un gălbenuş crud, muştarul, zeama de lămâie rămasă, puţină sare şi uleiul pe care-l torni puţin câte puţin prepară maioneza. Amestecă legumele fierte cu castraveciorii tăiaţi în cubuleţe şi cu 2/3 din cantitatea de maioneză, potriveşte de sare şi piper după gust, apoi omogenizează cu grijă, pentru a nu se sfărâma legumele fierte. Pune salata à la Russe pe un platou, deasupra acesteia pune rulourile de peşte, după care ornează platoul cu maioneza rămasă.
Şalău la grătar
4 porţii - 30 minute | 4 buc. file de şalău | 1 linguriţă miere | 3 linguri vin alb sec | 1 linguriţă pudră de ghimbir | 2 linguri muştar | 2 linguri ulei | ± sare, piper

Serviţi fileurile imediat ce le-aţi luat de pe grătar cu garnitură de mazăre şi morcovi.
Crap în sos de mărar
4 porţii – 40 minute | 4 bucăţi file de crap | 2 lămâi | 250g smântână sau iaurt gras | 2 leg. mărar | 2 căţei de usturoi | 1-2 linguri ulei de măsline | 100ml ulei pentru prăjit | ± sare, piper

Se taie lămâile în felii, se pun pe farfurii, se pun fileurile deasupra şi peste acestea se toarnă sosul de mântână şi mărar. Se ornează cu mărar şi feliuţe de lămâie. (Elena Vlad - Creţeşti, Ilfov)
Crap umplut cu orez
Crap umplut cu orez. 2 porţii – 50 minute | 1 crap mic (circa 1,5kg) | 100g orez | 200ml suc de roşii | 1 lămâie | 1 leg. pătrunjel | 2 foi de dafin | 1 căţel de usturoi | 50ml ulei | 1 linguriţă rasă zahăr | ± sare, piper.

Se potriveşte de sare şi piper şi se pune tava în cuptorul încins. Se coace crapul la foc potrivit 60 de minute sau până ce peştele este bine pătruns şi frumos rumenit pe deasupra. Se serveşte cald, cu garnitură de cartofi natur sau copţi, stropiţi cu unt şi presăraţi cu pătrunjelul rămas tocat mărunt. (Mirabela Raica - Coronini, Caraş - Severin)
Salată de creveţi pe cupole de orez
4 porţii - 45 minute | 600g creveţi decorticaţi | 200g orez | 100g unt | 2 linguri coniac | 600ml | supă de pui (din cub) | 2 linguri parmezan răzuit | 1 leg. mărar | 1 lingură oţet balsamic | 1 leg. ceapă verde | ± sare, piper

Creveţii se spală se scurg de apă şi se şterg cu un şervet de bucătărie. Se încinge bine într-o tigaie mai mare, untul rămas, se pun creveţii şi se prăjesc la foc iute 5-6 minute amestecând şi întorcându-i continu. Se adaugă, apoi coniacul şi se mai lasă 1-2 minute până când acesta se evaporă. Se scot creveţii într-un castron şi se stropesc cu oţetul balsamic. Se adaugă ceapa verde şi mărarul rămas tocat mărunt şi se potriveşte de sare şi piper. Se pune şi parmezanul şi se amestecă bine. Se împarte orezul în 4 castronaşe stropite cu apă rece, se presează şi se răstoarnă pe farfuri. Pe cupolele astfel formate se pun creveţii fierbinţi şi se ornează cu mărar şi feliuţe de lămâie.
Crap umplut cu ciuperci
4 porţii - 60 minute \ 1 crap (circa 2kg) | 500g ciuperci proaspete | 4 cepe | 2 căţei usturoi | 1 lingură făină | 250g unt | 1 vârf de cuţit nucşoară | 1 lingură pastă de roşii | 1 leg. pătrunjel | ± sare, piper

Se mai lasă 5 minute la foc mic, după care cu acest amestec se umple peştele. Se coase sau se prinde cu scobitori şi se pune într-o tavă cu untul rămas şi 1 cană de apă fiartă. Se pune tava la cuptor pentru circa 60 de minute la foc mic. Când crapul este bine pătruns şi frumos rumenit se scoate pe un platou, se indepărtează scobitorile sau aţa cu care a fos cusut şi se serveşte stropit cu sosul din tavă şi cu pătrunjelul tocat mărunt presărat pe deasupra (Letiţia Manea - Bistriţa)
Saramură de scrumbie
40 minute – 4 porţii | 1 scrumbie (circa 2 kg în viu) | 1 ceapă | 1 ardei iute | 2 roşii | 1 ardei gras | 1 leg. părtunjel | ± sare, piper

Între timp, curăţă peştele, spală-l bine cu apă rece, apoi scurge-l şi şterge-l cu un şervet. Pune-l la fript pe o tablă sau un grătar pe care ai presărat sare grunjoasă. Frige-l circa 10 minute pe fiecare parte şi, cât este fierbinte, pune-l în saramură. Lasă-l 10 minute, apoi îl poţi servi, însoţit de o mămăligă fierbinte.
Şalău cu ciuperci la cuptor
40 minute - 10 porţii | 5 bucăţi şalău (circa 3 kg), 2 kg ciuperci, 200g unt, 600g smântână, 1 lămâie, 1 leg. pătrunjel, ± sare, piper

Serviţi bucăţile de şalău cu garnitură de ciuperci, sos şi verdeaţa rămasă, tocată mărunt şi presărată pe desupra.
4 porţii – 50 minute | 700g file de macrou, 4 gulii
1 ceapă roşie, 100ml ulei, 4 morcovi, 2 ouă, 50g smântână, 100g caşcaval, 1 leg. mărar, ± sare, piper

Peste acestea pune fileurile de peşte iar peste ele pune ceapa tăiată mărunt, guliile şi morcovii rămaşi. Presară cu sare şi piper după gust. Amestecă ouăle cu smântâna, mărarul tocat mărunt şi caşcavalul dat pe răzătoarea mare. Omogenizează bine şi toarnă amestecul uniform peste cele din tavă. Pune tava în cuptorul încins şi las-o la foc potrivit circa 45 de minute sau până când legumele sunt bine făcute şi s-au rumenit bine pe deasupra.
Şalău pane cu cartofi şi conopidă
4 porţii – 50 minute | 700g file de şalău, 4 cartofi mari, 1 conopidă potrivită, 150ml ulei, 2 ouă, 3 linguri făină, un vârf de cuţit şofran, 2 cepe, 1 leg. pătrunjel, ± sare, piper

Din ouă, făină, un praf de sare şi câteva linguri de apă fă un aluat de consistnţa unei smântâni. Treci bucăţile de peşte prin acest aluat şi prăjeşte-le în uleiul bine încins, la foc potrivit, până ce se rumenesc bine pe toate părţile. Scoate-le apoi pe şerveţele absorbante şi păstrează-le acoperite, la cald. Desfă conopida în bucheţele, spal-o şi fierbe-o 15 minute, împreună cu cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în bucăţi, în apă cu ceva sare, apoi lasă-le să se scurgă. Curăţă, spală şi taie mărunt ceapa, căleşte-o 5 minute la foc mic. Pune într-o tavă cu pereţii mai înalţi ceapa călită ames-tecată cu conopida şi cartofii fierţi, presară pe deasupra şofranul şi potriveşte de sare şi piper. Pune peste acestea bucăţile de peşte pane şi pune tava la cuptor, la foc potrivit pentru circa 20 minute. Serveşte ornat cu feliuţe de lămâie şi cu pătrunjel tocat mărunt presărat pe deasupra.
Somon la grătar cu broccoli, grepfrut şi migdale prăjite, în sos carame
2 porţii - 30 minute | 400g somon, 8 bucheţele de broccoli, 1 grepfrut roşu, 150g migdale, l salată verde, ± sare | SOS CARAMEL: 1 pahar oţet din vin roşu, 2 pahare zahăr, 100g unt, ± sare, piper
Somonul se coace pe grătar până se rumeneşte şi se frăgezeşte (circa 15 minute), apoi se aşază pe farfuria ornată cu foi de salată verde.
Bucheţelele de broccoli se opăresc în apă clocotită şi se alătură peştelui. Migdalele se perpelesc în ulei încins ca să capete fierbinţeală şi luciu, iar grepfrut-ul se curăţă de coajă şi de pieliţa albă. Se aşază toate drept garnitură la somon. Ingredientele pentru sos se amestecă pe foc până se obţine o pastă închegată. Apoi aceasta se toarnă fierbinte şi peste peşte, şi peste garnitură.
Crap polonez
4 bucăţi mari de crap, zarzavat: 1 ţelină mică, 2 cepe, 1 morcov, 1 praz, 1 cană supă (de pui sau vită), mirodenii: piper boabe, 3 foi de dafin, 3 cuişoare, 1 linguriţă ghimbir, ras sau pudră, 1 lingură capere, coajă şi felii de la 1 lămâie, 1 pahar bere blondă, 1 pahar vin alb sec, 1 linguriţă rasă de zahăr, 1 pachet unt, 150g măsline

Se îneacă în bere şi vin, se pune capac, se dă la foc. Lăsaţi să fiarbă 15 minute. Se scoate cu grijă crapul, se pune la cald. În zeama rămasă se adaugă untul, amestecând la foc viu, până se îngroaşă şi se leagă un fel de piure subţire. Puneţi caperele şi măslinele, apoi se toarnă sosul gros pe un platou şi deasupra se pune peştele, iar în jur se potrivesc delicate felii de lămâie.
File de somn in folie
File de somn in folie. 200g filé de somn, 1 felie lămâie, 10ml ulei măsline, 2 crenguţe cimbru proaspăt, 2 frunze, salvie proaspătă, ± sare, piper

Se ornează cu lămâie. Se serveşte direct din folie, cu garnitura de sote de legume şi orez. În loc de file de somn se poate folosi filé de crap sau de merlucius.
Hamsii cu sos de usturoi
3 porţii - 50 minute, 600g hamsii, 2-3 linguri făină, 2 ouă, 3-4 linguri pesmet, 6 căţei de usturoi, 150g sâmtână, 50g unt, 1 lămâie, ± sare, piper

Stinge cu supa pe care trebuie să o pui puţin câte puţin amestecând în continuu. Ia tigaia de pe foc şi adaugă smântâna. Pisează usturoiul cu puţină sare şi pune-l peste sosul de smântână. Omogenizează bine şi adaugă 2-3 linguriţe de lămâie. Serveşte hamsiile pane cu sosul de usturoi şi ornează cu feliuţe de lâmie.
Cod cu fasole verde şi ceapă caramelizată
4 porţii – 35 minute, 800g file de cod, 400g fasole verde, 2 cepe mari, 1 lingură pastă de tomate, 1 linguriţă pastă de ardei dulce, 1 lămâie, 150ml ulei, 1 leg. Pătrunjel, ± sare, piper

Separat, prăjeşte ceapa în 50ml ulei la foc potrivit, până când se rumeneşte bine, apoi pune pasta de tomate şi de ardei, sare şi piper şi mai lasă 1 minut la foc mic. Serveşte fileul de cod cu câte 1-2 linguri ceapă, pusă pe fiecare bucată de file şi cu garnitură de fasole verde presărată cu pătrunjel tocat mărunt.
File de salau in crusta de susan
File de salau in crusta de susan. 4 porţii - 25 minute | 800g filé de şalău, 4 linguri seminţe de susan, 1 lingură coajă de lămâie rasă, 1 leg. ceapă verde, 1 linguriţă boia de ardei dulce, 150ml ulei, 2 lămâi, ± sare, piper

Presară cu acest amestec fileurile de şalău şi presează bine, astfel încât amestecul să se lipească bine de fileuri. Încinge bine uleiul într-o tigaie şi prăjeşte peştele la foc mediu, câte 3-4 minute pe fiecare parte. Serveşte fileurile de şalău cu pâine prăjită şi cu maioneză. Ornează farfuria cu feliuţe de lămâie şi cu frunze de pătrunjel verde.
Ştiucă umplută ca la Maliuc
4 porţii – 60 minute | 1 ştiucă (circa 2kg), 3 ouă, 1 leg. Pătrunjel, 1 leg. Mărar, 4-5 căţei usturoi, 50ml ulei, 50ml apă mineral, 2-3 roşii, 1 lămâie, ± sare, piper

Cu compoziţia obţinută se umple ştiuca, se unge cu ulei şi se pune într-o tavă. Se coace în cuptor circa 40-45 de minute. Se serveşte ştiuca umplută caldă, tăiată în felii de circa 2 cm grosime.
Filé de biban pané
2 porţii – 30 minute | 400g filé de biban, 2 ouă, 3-4 linguri făină, 1 lămâie, 2 roşii, ± sare, piper

şi se potriveşte de piper. Se serveşte rece.
Salată de scrumbie sărată cu ceapă
4 porţii – 15 minute | 4 scrumbii sărate mici, 1 salată verde, 2 leg. ceapă verde, 1 lămâie, 50ml ulei, ± sare, piper

Peşte maderez
5 porţii - 40 minute
1 kg bucăţi de peşte oceanic mare (anghilă, merlucius, cod, somon, etc)
250g smântână proaspătă
100g unt
1 pahar vin de Madera (200ml)
1 lingură făină
3-4 foi de dafin,
± piper boabe, piper măcinat, sare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu