Retete



                                   Retete Pescaresti




Crap cu legume



2 porţii - 30 minute | 2 bucăţi file de crap | 150ml ulei | 1 morcov | 1 rădăcină | păstârnac | 1 ardei gras roşu | 1 ceapă | 1 leg. pătrunjel | 1 linguriţă rasă | coriandru măcinat | 1 lămâie | ± sare, piper



Presăraţi fileul de crap cu sare şi piper, stropiţi-l cu puţină zeamă de lămâie, apoi prăjiţi-l în 100ml ulei, la foc potrivit până când se rumeneşte bine pe toate părţile. Scoateţi-l pe şerveţele absorbante şi lăsaţi-l să se scurgă de ulei. Curăţaţi şi spălaţi legumele, apoi tăiaţi-le în beţişoare subţiri.
Puneţi legumele astfel tăiate într-o tigaie în uleiul încins. Căliţi-le la foc potrivit 5-6 minute amestecându-le prin răsturnare iar la final puneţi coriandrul şi pătrunjelul tocat mărunt. Potriviţi de sare şi piper şi stropiţi legumele cu zeamă de lămâie.










Hering cu fasole grasa si usturoi



2 porţii - 30 minute | 2 heringi medii | 300g fasole grasă | 3 căţei de usturoi | 150ml ulei | 1 lămâie | ± sare, piper



Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi ştergeţi-l cu şerveţele absorbante. Presăraţi-l cu sare şi piper şi prăjiţi-l în 100ml ulei până când se rumeneşte frumos pe toate părţile, apoi scoateţi-l pe şerveţele absorbante. Separat, într-o alta tigaie încingeţi uleiul rămas, puneţi fasolea curăţată, spălată şi tăiată în segmente de circa 3cm şi prăjiţi-o la foc mare 6-7 minute.
La final, adăugaţi usturoiul tocat mărunt împreună cu pătrunjelul şi potriviţi de sare şi piper. Serviţi peştele cald, stropit cu zeamă de lămâie cu garnitură de fasole grasă.
Sprot pane
2 porţii - 40 minute | 400g sprot | 100g făină | 100g pesmet | 2 ouă | 50g parmezan | 1 linguriţă boia de ardei | 300ml ulei | 1 lămâie | ± sare, piper
Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l bine de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Treceţi peştii prin făină, apoi prin ouăle bătute şi la final prin pesmetul amestecat cu boiaua de ardei şi parmezanul. Încingeţi într-o cratiţă mai mare uleiul şi puneţi peştii astfel pregătiţi la prăjit. Prăjiţi-i la foc potrivit spre mare până când se rumenesc frumos pe toate părţile şi devin uşor crocanţi.
Scoateţi-i pe şerveţele absorbante, apoi după ce s-au scurs de ulei puneţi-i pe un platou, pe salată verde şi serviţi-i calzi, stropiţi cu zeamă de lămâie.
Rulada de somon si spanac
6 porţii - 70 minute | 400g filé de somon proaspăt | 1,2kg spanac verde | 200g cremă de brånză Mascarpone | 1 leg. ceapă verde | 2 oua | 4 linguri pesmet | 50ml ulei | 1 lămåie | 7-8 frunze de busuioc | ± sare, piper
Curăţă şi spală bine spanacul, scurge-l de apă şi toacă-l mărunt. Căleşte 1-2 minute într-o cratiţă mare, ceapa verde tocată mărunt, în uleiul încins. Pune apoi spanacul şi căleşte-l împreună cu ceapa pånă cånd scade bine. Ia cratiţa de pe foc după care pune zeama de la jumătate de lămåie, ouăle, 2 linguri pesmet şi potriveşte de sare şi piper.
Întinde compoziţia obţinută într-un strat uniform de circa 5-6mm, într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Pune tava în cuptorul încins şi coace blatul ruladei la foc potrivit circa 20 de minute, apoi scoate-i şi lasă-l să se răcească. Amestecă bine crema de brånză cu 2 linguriţe de coajă de lămåie dată pe răzătoarea mică şi adaugă busuiocul tocat mărunt. Poriveşte de sare şi piper şi omogenizează bine compoziţia, apoi întinde-o uniform pe blatul de spanac. Deasupra stratului de brånză pune fileurile de somon stropite cu zeamă de lămåie şi presărate cu sare şi piper. Rulează blatul şi pune rulada obţinută într-o tavă mai înaltă unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet. Coace rulada în cuptor la foc mic, circa 40 de minute, după care las-o puţin să se răcească înainte de a o tăia în felii.
File de cod cu telemea si ardei gras
4 porţii – 30 minute | 4 fileuri de cod | 200g telemea de oi | 2 ardei graşi roşii | 200g măsline | 100ml ulei | 1 leg. pătrunjel | 1 lămåie | ± sare, piper
Curăţă peştele de eventualele oscioare, spală-l, scurge-l şi presară-l cu sare şi piper. Prăjeşte-l în ulei cåte 4-5 minute pe fiecare parte, la foc potrivit spre mic, apoi scoate-l pe o farfurie, acoperă-l şi păstrează-l la cald. În uleiul rămas pune ardeiul gras tăiat fideluţă şi căleşte-l 2-3 minute. Adaugă măslinele şi 2-3 linguriţe zeamă de lămåie.
Potriveşte de sare şi piper, acoperă tigaia şi lasă să fiarbă la foc mic 2-3 minute. Pune apoi telemeaua tăiată în beţişoare, amestecă încet pentru a nu sfăråma brånza, acoperă tigaia, opreşte focul şi lasă 5 minute înainte de a servi. Serveşte fileul de cod cald cu cele din tigaie ca garnitură şi ornează cu pătrunjel şi feliuţe de lămåie.
File de salau cu vinete
4 bucăţi file de şalău | 100ml ulei | 2 vinete | 300g roşii mici (chery) | ± sare, piper
Spală vinetele, taie-le în felii de circa 5mm grosime, presară-le cu sare şi lasă-le 30 de minute să se scurgă de zeama amăruie. Curăţă peştele de eventualele oscioare , spală-l, scurge-l şi presară-l cu sare şi piper. Prăjeşte-l în ulei cåte 4-5 minute pe fiecare parte, la foc potrivit spre mic, apoi scoate-l pe o farfurie, acoperă-l şi păstrează-l la cald.
În grăsimea rămasă pune feliile de vinete şi roşiile întregi. Prăjeşte vinetele cåte 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mic, iar roşiile întoarce-le, astfel încåt să se rumenească pe toate părţile. Pune peştele în tigaie peste vinete şi roşii, adaugă o ceşcuţă cu apă fierbinte, potriveşte de sare şi piper, acoperă tigaia şi mai lasă 2-3 minute la foc mic. Serveşte fileul de şalău pe un pat de felii de vinete, cu roşii şi cu sosul din tigaie.
Somon la grătar cu broccoli, grepfrut si migdale prajite, pigmentat cu sos caramel
2 porţii - 30 minute

400g somon • 8 bucheţele de broccoli • 1 grepfrut roşu • 150g migdale • salată verde • ± sare • SOS CARAMEL: 1 pahar oţet din vin roşu • 2 pahare zahăr • 100g unt • ± sare, piper
Somonul se coace pe grătar până se rumeneşte şi se frăgezeşte (circa 15 minute), apoi se aşază pe farfuria ornată cu foi de salată verde. Bucheţelele de broccoli se opăresc în apă clocotită şi se alătură peştelui. Migdalele se perpelesc în ulei încins ca să capete fierbinţeală şi luciu, iar grepfrut-ul se curăţă de coajă şi de pieliţa albă.
Se aşază toate drept garnitură la somon. Ingredientele pentru sos se amestecă pe foc până se obţine o pastă închegată. Apoi aceasta se toarnă fierbinte şi peste peşte, şi peste garnitur
Rulouri de stavrizi a la Russe
12 stavrizi mici (circa 150g/bucata) • 500g cartofi • 150g mazăre • 100g morcovi • 1 ceapă potrivită • 100ml ulei • 4 linguri zeamă de lămâie • 1 linguriţă muştar • 2 ouă • 4 castraveciori muraţi • 1 leg. pătrunjel • 2 foi de dafin • sare, piper
Curăţă peştele de solzi şi de intestine, filetează-l şi spală-l bine cu apă rece. Rulează fiecare fileu de stavrid şi prinde rulourile cu scobitori. Curăţă ceapa, spal-o şi toac-o mărunt. Pune rulourile la fiert în apă clocotită împreună cu 2 linguri de zeamă de lămâie, ceapa tocată, foile de dafin şi o linguriţă de sare.
Fierbe rulourile la foc mic, circa 10 minute, apoi scoate-le cu o spumieră, scurge-le bine de apă şi lasă-le să se răcească. Curăţă cartofii şi morcovii, spală-i şi taie-i în cubuleţe, apoi fierbe-i în apă cu sare circa 20 de minute, împreună cu mazărea. Între timp, din gălbenuşul unui ou fiert şi un gălbenuş crud, muştarul, zeama de lămâie rămasă, puţină sare şi uleiul pe care-l torni puţin câte puţin prepară maioneza. Amestecă legumele fierte cu castraveciorii tăiaţi în cubuleţe şi cu 2/3 din cantitatea de maioneză, potriveşte de sare şi piper după gust, apoi omogenizează cu grijă, pentru a nu se sfărâma legumele fierte. Pune salata à la Russe pe un platou, deasupra acesteia pune rulourile de peşte, după care ornează platoul cu maioneza rămasă.
Şalău la grătar
4 porţii - 30 minute | 4 buc. file de şalău | 1 linguriţă miere | 3 linguri vin alb sec | 1 linguriţă pudră de ghimbir | 2 linguri muştar | 2 linguri ulei | ± sare, piper
Amestecaţi într-un bol mierea cu vinul, praful de ghimbir, muştarul, uleiul, sare şi piper, după gust. Omogenizaţi bine sosul obţinut şi ungeţi cu el fileurile de şalău pe o parte. Puneţi fileurile pe grătarul încins şi frigeţi-le 5-6 minute, apoi ungeţi partea de deasupra şi întoarceţi-le. Mai lăsaţi-le să se frigă încă 4-5 minute.
Serviţi fileurile imediat ce le-aţi luat de pe grătar cu garnitură de mazăre şi morcovi.
Crap în sos de mărar
4 porţii – 40 minute | 4 bucăţi file de crap | 2 lămâi | 250g smântână sau iaurt gras | 2 leg. mărar | 2 căţei de usturoi | 1-2 linguri ulei de măsline | 100ml ulei pentru prăjit | ± sare, piper
Fileurile de crap se spală, se scurg bine de apă şi se şterg cu şerveţele absorbante. Se presară cu sare şi piper şi se prăjesc în ulei încins. Se scot pe şerveţele. Separat, se face un sos din smântână, mărar tocat mărunt, usturoiul pisat, uleiul de măsline, sare şi piper.
Se taie lămâile în felii, se pun pe farfurii, se pun fileurile deasupra şi peste acestea se toarnă sosul de mântână şi mărar. Se ornează cu mărar şi feliuţe de lămâie. (Elena Vlad - Creţeşti, Ilfov)
Crap umplut cu orez
Crap umplut cu orez. 2 porţii – 50 minute | 1 crap mic (circa 1,5kg) | 100g orez | 200ml suc de roşii | 1 lămâie | 1 leg. pătrunjel | 2 foi de dafin | 1 căţel de usturoi | 50ml ulei | 1 linguriţă rasă zahăr | ± sare, piper.




Se curăţă peştele de solzi, se eviscerează, se spală bine şi se scurge de apă. Se presară cu sare şi piper, apoi se umple cu orezul şi se coase sau se prinde cu scobitori. Se pune într-o tavă mai înaltă, se adaugă sucul de roşii, zahărul, pasta de tomate, o cană cu apă, foile de dafin, usturoiul tocat şi jumătate din legătura de pătrunjel.
Se potriveşte de sare şi piper şi se pune tava în cuptorul încins. Se coace crapul la foc potrivit 60 de minute sau până ce peştele este bine pătruns şi frumos rumenit pe deasupra. Se serveşte cald, cu garnitură de cartofi natur sau copţi, stropiţi cu unt şi presăraţi cu pătrunjelul rămas tocat mărunt. (Mirabela Raica - Coronini, Caraş - Severin)












Salată de creveţi pe cupole de orez




4 porţii - 45 minute | 600g creveţi decorticaţi | 200g orez | 100g unt | 2 linguri coniac | 600ml | supă de pui (din cub) | 2 linguri parmezan răzuit | 1 leg. mărar | 1 lingură oţet balsamic | 1 leg. ceapă verde | ± sare, piper






Se pune la fiert orezul, curăţat şi spălat în 2-3 ape, în supa de pui, apoi după ce acesta a fiert şi a absorbit toată supa, se adaugă 50g unt şi se căleşte 5 minute la foc mic. Se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă jumătate de legătură de mărar.
Creveţii se spală se scurg de apă şi se şterg cu un şervet de bucătărie. Se încinge bine într-o tigaie mai mare, untul rămas, se pun creveţii şi se prăjesc la foc iute 5-6 minute amestecând şi întorcându-i continu. Se adaugă, apoi coniacul şi se mai lasă 1-2 minute până când acesta se evaporă. Se scot creveţii într-un castron şi se stropesc cu oţetul balsamic. Se adaugă ceapa verde şi mărarul rămas tocat mărunt şi se potriveşte de sare şi piper. Se pune şi parmezanul şi se amestecă bine. Se împarte orezul în 4 castronaşe stropite cu apă rece, se presează şi se răstoarnă pe farfuri. Pe cupolele astfel formate se pun creveţii fierbinţi şi se ornează cu mărar şi feliuţe de lămâie.
Crap umplut cu ciuperci
4 porţii - 60 minute \ 1 crap (circa 2kg) | 500g ciuperci proaspete | 4 cepe | 2 căţei usturoi | 1 lingură făină | 250g unt | 1 vârf de cuţit nucşoară | 1 lingură pastă de roşii | 1 leg. pătrunjel | ± sare, piper
Se curăţă crapul de solzi, se eviscerează, se spală şi se scurge de apă. Se curăţă ciupercile, se spală, se taie în feliuţe şi se călesc, împreună cu ceapa tocată julien în 100g unt. Se lasă să fiarbă până când se evaporă toată zeama lăsată de ciuperci, apoi se adaugă pasta de tomate, usturoiul tocat mărunt, nucşoara şi jumate de legătură de pătrunjel.
Se mai lasă 5 minute la foc mic, după care cu acest amestec se umple peştele. Se coase sau se prinde cu scobitori şi se pune într-o tavă cu untul rămas şi 1 cană de apă fiartă. Se pune tava la cuptor pentru circa 60 de minute la foc mic. Când crapul este bine pătruns şi frumos rumenit se scoate pe un platou, se indepărtează scobitorile sau aţa cu care a fos cusut şi se serveşte stropit cu sosul din tavă şi cu pătrunjelul tocat mărunt presărat pe deasupra (Letiţia Manea - Bistriţa)











Saramură de scrumbie



40 minute – 4 porţii | 1 scrumbie (circa 2 kg în viu) | 1 ceapă | 1 ardei iute | 2 roşii | 1 ardei gras | 1 leg. părtunjel | ± sare, piper









Curăţă ceapa şi tai-o în 4-5 felii groase. Ardeii curăţă-i de seminţe şi taie-i, pe cel iute, rondele, iar pe cel gras, cubuleţe. Roşiile, spălate, taie-le rondele. Toacă, mai mare, pătrunjelul, apoi pune toate acestea, împreună cu o lingură de sare, într-o cratiţă, cu 1 litru de apă clocotită. Mai dă saramura într-un clocot şi lasă să se răcească.
Între timp, curăţă peştele, spală-l bine cu apă rece, apoi scurge-l şi şterge-l cu un şervet. Pune-l la fript pe o tablă sau un grătar pe care ai presărat sare grunjoasă. Frige-l circa 10 minute pe fiecare parte şi, cât este fierbinte, pune-l în saramură. Lasă-l 10 minute, apoi îl poţi servi, însoţit de o mămăligă fierbinte.
Şalău cu ciuperci la cuptor
40 minute - 10 porţii | 5 bucăţi şalău (circa 3 kg), 2 kg ciuperci, 200g unt, 600g smântână, 1 lămâie, 1 leg. pătrunjel, ± sare, piper
Curăţaţi peştele, tăiaţi-l în două, pe lung, şi scoateţi-i şira spinării. Aşezaţi jumătăţile astfel obţinute într-o tavă unsă cu puţin unt. Căliţi ciupercile 15 minute în untul rămas, împreună cu jumătate de legătură de pătrunjel, tocat mărunt, apoi puneţi-le pe deasupra peştelui. Turnaţi uniform smântâna peste ciuperci şi băgaţi tava la cuptor pentru 30 de minute, la foc potrivit.
Serviţi bucăţile de şalău cu garnitură de ciuperci, sos şi verdeaţa rămasă, tocată mărunt şi presărată pe desupra.
Macrou gratinat cu gulii




4 porţii – 50 minute | 700g file de macrou, 4 gulii

1 ceapă roşie, 100ml ulei, 4 morcovi, 2 ouă, 50g smântână, 100g caşcaval, 1 leg. mărar, ± sare, piper











Curăţă fileul de pieliţe şi oscioare, spală-l şi scurge-l de apă. Presară-l cu sare şi piper şi stropeşte-l cu zeamă de lămâie. Curăţă guliile şi morcovii de coajă şi taie-le în rondele cu grosimea de circa 5mm şi stropeşte-le şi pe acestea cu zeamă de lămâie. Pune într-o tavă cu pereţii mai înalţi uleiul şi jumătate din cantitatea de gulii şi morcovi.
Peste acestea pune fileurile de peşte iar peste ele pune ceapa tăiată mărunt, guliile şi morcovii rămaşi. Presară cu sare şi piper după gust. Amestecă ouăle cu smântâna, mărarul tocat mărunt şi caşcavalul dat pe răzătoarea mare. Omogenizează bine şi toarnă amestecul uniform peste cele din tavă. Pune tava în cuptorul încins şi las-o la foc potrivit circa 45 de minute sau până când legumele sunt bine făcute şi s-au rumenit bine pe deasupra.










Şalău pane cu cartofi şi conopidă





4 porţii – 50 minute | 700g file de şalău, 4 cartofi mari, 1 conopidă potrivită, 150ml ulei, 2 ouă, 3 linguri făină, un vârf de cuţit şofran, 2 cepe, 1 leg. pătrunjel, ± sare, piper







Curăţă fileurile de pieliţe şi de eventuale oscioare rămase de la filetat, spală-le, scurge-le de apă, şterge-le cu şerveţele absorbante, taie-le în bucăţele de circa 3cm şi presară-le cu sare şi piper.
Din ouă, făină, un praf de sare şi câteva linguri de apă fă un aluat de consistnţa unei smântâni. Treci bucăţile de peşte prin acest aluat şi prăjeşte-le în uleiul bine încins, la foc potrivit, până ce se rumenesc bine pe toate părţile. Scoate-le apoi pe şerveţele absorbante şi păstrează-le acoperite, la cald. Desfă conopida în bucheţele, spal-o şi fierbe-o 15 minute, împreună cu cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în bucăţi, în apă cu ceva sare, apoi lasă-le să se scurgă. Curăţă, spală şi taie mărunt ceapa, căleşte-o 5 minute la foc mic. Pune într-o tavă cu pereţii mai înalţi ceapa călită ames-tecată cu conopida şi cartofii fierţi, presară pe deasupra şofranul şi potriveşte de sare şi piper. Pune peste acestea bucăţile de peşte pane şi pune tava la cuptor, la foc potrivit pentru circa 20 minute. Serveşte ornat cu feliuţe de lămâie şi cu pătrunjel tocat mărunt presărat pe deasupra.
Somon la grătar cu broccoli, grepfrut şi migdale prăjite, în sos carame 






2 porţii - 30 minute | 400g somon, 8 bucheţele de broccoli, 1 grepfrut roşu, 150g migdale, l salată verde, ± sare | SOS CARAMEL: 1 pahar oţet din vin roşu, 2 pahare zahăr, 100g unt, ± sare, piper







Somonul se coace pe grătar până se rumeneşte şi se frăgezeşte (circa 15 minute), apoi se aşază pe farfuria ornată cu foi de salată verde.
Bucheţelele de broccoli se opăresc în apă clocotită şi se alătură peştelui. Migdalele se perpelesc în ulei încins ca să capete fierbinţeală şi luciu, iar grepfrut-ul se curăţă de coajă şi de pieliţa albă. Se aşază toate drept garnitură la somon. Ingredientele pentru sos se amestecă pe foc până se obţine o pastă închegată. Apoi aceasta se toarnă fierbinte şi peste peşte, şi peste garnitură.
Crap polonez
4 bucăţi mari de crap, zarzavat: 1 ţelină mică, 2 cepe, 1 morcov, 1 praz, 1 cană supă (de pui sau vită), mirodenii: piper boabe, 3 foi de dafin, 3 cuişoare, 1 linguriţă ghimbir, ras sau pudră, 1 lingură capere, coajă şi felii de la 1 lămâie, 1 pahar bere blondă, 1 pahar vin alb sec, 1 linguriţă rasă de zahăr, 1 pachet unt, 150g măsline
Crapul, neapărat foarte proaspăt, se curaţă şi se spală în apă şi oţet. Zarzavatul se toacă felioare, apoi bastonaşe şi apoi bob de orez - şi se înăbuţă în cratiţă, împreună cu mirodeniile şi coaja de lămâie. Se dă sare, zahăr şi piper, după gust. Deasupra se pun bucăţile de peşte.
Se îneacă în bere şi vin, se pune capac, se dă la foc. Lăsaţi să fiarbă 15 minute. Se scoate cu grijă crapul, se pune la cald. În zeama rămasă se adaugă untul, amestecând la foc viu, până se îngroaşă şi se leagă un fel de piure subţire. Puneţi caperele şi măslinele, apoi se toarnă sosul gros pe un platou şi deasupra se pune peştele, iar în jur se potrivesc delicate felii de lămâie.
File de somn in folie
File de somn in folie. 200g filé de somn, 1 felie lămâie, 10ml ulei măsline, 2 crenguţe cimbru proaspăt, 2 frunze, salvie proaspătă, ± sare, piper
Într-o folie de aluminiu mai lungă şi mai lată decât peştele cu 10 cm, se pune în mijloc uleiul de măsline, peste care se aşază peştele, se presară sarea şi piperul, după care se aşază felia de lămâie, cimbrul şi salvia. Se împachetează ermetic peştele. Se poate pune pe grătar timp de 10-15 minute sau în cuptorul încins la 200˚C, timp de 15-20 minute.
Se ornează cu lămâie. Se serveşte direct din folie, cu garnitura de sote de legume şi orez. În loc de file de somn se poate folosi filé de crap sau de merlucius.
Hamsii cu sos de usturoi 
3 porţii - 50 minute, 600g hamsii, 2-3 linguri făină, 2 ouă, 3-4 linguri pesmet, 6 căţei de usturoi, 150g sâmtână, 50g unt, 1 lămâie, ± sare, piper
Curăţă hamsiile, spală-le în apă rece şi scurge-le bine. Tăvăleşte hamsiile prin făină, apoi dă-le prin ouăle bătute, după care dă-le prin pesmet. Prăjeşte-le în uleiul incins până când se rumenesc şi devin crocante. Scoate-le din ulei cu o spumieră, scurgându-le bine şi pune-le pe şerveţele absorbante. Topeşte untul şi rumeneşte în acesta o lingură de făină.
Stinge cu supa pe care trebuie să o pui puţin câte puţin amestecând în continuu. Ia tigaia de pe foc şi adaugă smântâna. Pisează usturoiul cu puţină sare şi pune-l peste sosul de smântână. Omogenizează bine şi adaugă 2-3 linguriţe de lămâie. Serveşte hamsiile pane cu sosul de usturoi şi ornează cu feliuţe de lâmie.
Cod cu fasole verde şi ceapă caramelizată
4 porţii – 35 minute, 800g file de cod, 400g fasole verde, 2 cepe mari, 1 lingură pastă de tomate, 1 linguriţă pastă de ardei dulce, 1 lămâie, 150ml ulei, 1 leg. Pătrunjel, ± sare, piper
Curăţă peştele, spală-l, scurge-l şi şterge-l cu şerveţele. Presară-l cu sare şi piper şi prăjeşte-l în 100ml ulei, câte 5-6 minute pe fiecare parte. În uleiul rămas de la prăjirea peştelui pune fasolea şi soteaz-o 5-6 minute, la foc potrivit spre mare. La final, pune usturoiul tocat mărunt şi potriveşte de sare şi piper.
Separat, prăjeşte ceapa în 50ml ulei la foc potrivit, până când se rumeneşte bine, apoi pune pasta de tomate şi de ardei, sare şi piper şi mai lasă 1 minut la foc mic. Serveşte fileul de cod cu câte 1-2 linguri ceapă, pusă pe fiecare bucată de file şi cu garnitură de fasole verde presărată cu pătrunjel tocat mărunt.
File de salau in crusta de susan
File de salau in crusta de susan. 4 porţii - 25 minute | 800g filé de şalău, 4 linguri seminţe de susan, 1 lingură coajă de lămâie rasă, 1 leg. ceapă verde, 1 linguriţă boia de ardei dulce, 150ml ulei, 2 lămâi, ± sare, piper
Curăţă fileul de şalău, spală-l bine în apă rece, lasă-l să se scurgă şi şterge-l cu un şervet de bucătărie. Amestecă într-un vas seminţele de susan cu coaja de lămâie rasă, ceapa verde curăţată, spălată şi tocată mărunt, boiaua de ardei, zeama de la 1 lămâie, 2 linguri de ulei, sare şi piper, după gust.
Presară cu acest amestec fileurile de şalău şi presează bine, astfel încât amestecul să se lipească bine de fileuri. Încinge bine uleiul într-o tigaie şi prăjeşte peştele la foc mediu, câte 3-4 minute pe fiecare parte. Serveşte fileurile de şalău cu pâine prăjită şi cu maioneză. Ornează farfuria cu feliuţe de lămâie şi cu frunze de pătrunjel verde.
Ştiucă umplută ca la Maliuc 
4 porţii – 60 minute | 1 ştiucă (circa 2kg), 3 ouă, 1 leg. Pătrunjel, 1 leg. Mărar, 4-5 căţei usturoi, 50ml ulei, 50ml apă mineral, 2-3 roşii, 1 lămâie, ± sare, piper
Se taie ştiuca la ceafă şi pe laterale şi se jupoaie pielea, cu grijă la aripioare, până la coadă. Se curăţă carnea de oase şi se trece prim maşina de tocat împreună cu pătrunjelul, mărarul, usturoiul, apoi se adaugă ouăle, uleiul, apa minerală şi se potriveşte de sare şi piper.
Cu compoziţia obţinută se umple ştiuca, se unge cu ulei şi se pune într-o tavă. Se coace în cuptor circa 40-45 de minute. Se serveşte ştiuca umplută caldă, tăiată în felii de circa 2 cm grosime.
























Filé de biban pané





2 porţii – 30 minute | 400g filé de biban, 2 ouă, 3-4 linguri făină, 1 lămâie, 2 roşii, ± sare, piper


























Fileurile de biban curăţate de eventuale os-cioare, spălate şi scurse de apă se presară cu sare şi piper şi se stropesc cu zeamă de lămâie. Se trec apoi printr-un amestec de ou şi făină şi se prăjesc în ulei încins. Se scot pe şerveţele absorbante şi se servesc calde cu felii de lămâie şi roşii.
şi se potriveşte de piper. Se serveşte rece.
Salată de scrumbie sărată cu ceapă




4 porţii – 15 minute | 4 scrumbii sărate mici, 1 salată verde, 2 leg. ceapă verde, 1 lămâie, 50ml ulei, ± sare, piper







Scrumbilie se lasă la desărat, apoi se scurg de apă şi se taie în feliuţe subţiri. Se taie ceapa şi salata mărunt, apoi se amestecă bine cu peştele. Se adaugă uleiul şi zeama de lămâie
Peşte maderez




5 porţii - 40 minute

1 kg bucăţi de peşte oceanic mare (anghilă, merlucius, cod, somon, etc)

250g smântână proaspătă

100g unt

1 pahar vin de Madera (200ml)

1 lingură făină

3-4 foi de dafin,

± piper boabe, piper măcinat, sare






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu