marți, 24 mai 2011

Cartofii - o momeala uitata

De la aparitia boiliesurilor si a pescuitului modern la crap o multime de momeli traditionale au fost date uitarii. O fi bine? N-o fi bine? Asta nu va ramane decat dvs sa o judecati si sa o incercati.


In cartile vechi de pescuit o momeala aparea recomandata preponderent alaturi de porumb, CARTOFUL. Crud sau fiert, cartoful poate fi in multe cazuri o momeala extraordinara. Nu putine sunt baltile pe malul carora abunda culturile de cartofi, odinioara pescarul lua un cartof, il curata de coaja, il taia cubulete si tinea �babaroasele� intr-o galetusa cu apa sa nu se inegreasca. Un cubulet de cartof infipt in carlig era momeala la care se prindeau exemplare frumoase de crap.
Maestrii pescuitului din acele vremuri recomandau insa fierberea cartofilor in cateva clocote, aceasta desigur ii face mai moi, mai usor de furat (sau de cazut) din carlig dar si atractia asupra crapului este mai mare. Cartofii fierti bine, framantati cu mamaliga si paine sau numai chiar cu paine si garnisita bine cu niste boabe de porumb in lapte era o pasta �secreta� de pus pe arc.


Pe malul Dunarii inca mai vezi batrani pescuind cu cubulete de cartofi, uneori ii mai vad si prinzand ceea ce ma face sa cred ca totusi cartoful nu ar trebui dat uitarii, poate ar trebui sa-i mai acordam o sansa.


Oare ce ar fi un cartof fiert bine intr-o coca de boilies? Sau o nadire masiva cu cartofi fierti, vara, cand crapul trage in special noaptea?


Ce ziceti? Merita incercat?